flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

28 серпня 2014 року розпочинається процес щодо підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року.

05 вересня 2014, 15:41

 28 серпня 2014 року розпочинається процес щодо підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року.

Згідно з частиною 3 статті 11 Закону України «Про вибори народних депутатів України» суди  організовують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом і розгляд документів щодо підготовки та проведення виборів депутатів, позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у строки та спосіб, установлені цим Законом
У зв’язку з цим  Летичівський районний суд  повідомляє, що починаючи з 1 вересня 2014 року по 26 жовтня 2014  року включно в суді буде здійснюватися чергування суддів та працівників апарату суду для забезпечення розгляду судом справ, що відносяться до компетенції місцевого  суду як адміністративного суду відповідно до ст. 172-173 КАС України, а саме: справи щодо оскарження рішень , дій або бездіяльності виборчих комісій та їх членів, а також  справи щодо уточнення списків виборців.
Відтак  прийом позовних заяв та інших документів у виборчих справах у Летичівському районному суді  буде здійснюватись у режимі чергування  щоденно з 1 вересня 2014 року по 23 жовтня 2014 року включно , а напередодні ( 24, 25 жовтня 2014 року ) та в день голосування ( 26 жовтня 2014 року ) – цілодобово.
За довідковою інформацією учасники процесу та інші громадяни можуть звертатись за телефоном 9-17-33 (канцелярія суду).
 
           У відповідності до ст. 172 Кодексу адміністративного судочинства України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії).         
Виборець (громадянин , який має право голосу у відповідних виборах ) може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність виборчої комісії, членів цих комісій, якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі його особисто.
Рішення, дії чи бездіяльність районної виборчої комісії щодо підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, а також членів зазначених комісій оскаржуються до окружного адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії
Рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій, за винятком рішень, дій чи бездіяльності, що визначені ч. 3-4 ст. 172 КАСУоскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.
Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.
Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у строк, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування.
Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.
            Згідно ст. 173 Кодексу адміністративного судочинства України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах.
Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.
Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування. Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно. Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Одночасно повідомляємо, що особа, яка набула право голосу або особа, яка має право голосу може звернутися за власною ініціативою до органу ведення Державного реєстру виборців щодо включення або внесення змін до Реєстру у порядку, визначеному ст. 19, 20 ЗУ «Про Держаний реєстр виборців».